En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

måndag 15 september 2014

Oxöga




Finska oxögon (”Häränsilmä”) inhandlades här i Tyskland för någon vecka sedan. För skandinaviska läsare är objekten sannolikt välbekanta, men för undertecknads del var de en ny bekantskap. Askfaten/Skålarna formgavs av Kaj Franck år 1956 och tillverkades av Nuutajärvi/Notsjö glasbruk i två storlekar mellan 1956 och 1971. Ofta såldes de i 6-pack, i färgerna grönt, olivgrönt, petrol, ljusblått, rökgrått, brunt eller i klarglas. En snabbsökning på webben visar att den populäraste användningen av dessa ögon idag är som behållare för flingsalt och andra kryddor. En samtidsanpassad lösning i denna icke-rökningens tidsålder, där kuvertaskfat inte längre har en given plats på ett festdukat bord!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar