En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

fredag 15 juli 2011

Bibel


Jag har flera gånger tidigare nämnt att intresset för 1950-talet som stilepok är något mindre utpräglat här i Tyskland än hemma i Sverige. Men för den skara som jagar runt på loppisar efter tidstypiska föremål i keramik och porslin är Horst Makus 672 sidor tjocka handbok oumbärlig (Keramik der 50er Jahre. Formen, Farben und Dekore, utgiven av Arnoldsche). En första upplaga av pionjärarbetet kom 1998 (Fünfziger Jahre Keramik. Der Alltag der Moderne, Arnoldsche) men det är den starkt omarbetade och utvidgade volymen från år 2005 som jag länge suktat efter. Trots att den har några år på nacken har priset inte sjunkit nämnvärt tills nyligen, då jag fann ett lätt begagnat exemplar på Amazon. Jag slog till omedelbart! Handboken innehåller en rad artiklar om olika glasyr- och dekortekniker och en katalogdel som fungerar som en exempelsamling. Ett otal läckra vaser, kannor, fat och skålar paraderar förbi och allt är så färglatt och livsbekajande att man nästan blir yr! Utöver dessa delar finns också en sorts uppslagsverk som rymmer formgivare, firmor och fackterminologi från A-Z. Som grädden på moset har Makus sedan lagt till en förteckning över modellnummer och signaturer. Ni som köper ”West Germany”-vaser då och då vet att det ofta bara står t ex ”541” på undersidan – med Makus i handen kan man ofta komma betydligt längre! Om ni trots allt känner att en tung, tysk handbok kanske inte är just det som bäst passar i er bokhylla hjälper jag gärna till att slå upp serienummer osv. Trevlig helg!

6 kommentarer:

  1. När jag kommer hem ska jag vända och se vad det står under fatet. Vore lite kul att få veta mer.

    SvaraRadera
  2. Vilken bra bok det verkar vara! Gissar att den bara finns på tyska? Det gör allt lite svårare för mig som inte kan många hövliga ord på det språket...

    SvaraRadera
  3. T: Ja, ännu finns den bara på tyska...men vem vet, om efterfrågan ökar kanske en översättning inte är alltför långt borta ;-)

    RT: återkom bara, så ska jag se om jag kan hjälpa vidare...

    F: den finns på Amazon, men kostar sällan mindre än 50 Euro. Men trägen vinner och kanske dyker det upp ett billigare ex...

    SvaraRadera
  4. Nu har jag tittat under fatet och det står 339. Räcker det? Spännande.

    SvaraRadera
  5. RT: skall bara komma tillbaka till Tyskland först - "loppishärjar" just nu i södra Sverige! Återkommer i nästa vecka.

    SvaraRadera