En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

tisdag 16 april 2013

Vridbart


 
”Kabarett” är den tyska beteckningen för ett vridbart serveringsfat försett med fack eller skålar avsedda för allehanda plockmat. Detta förnämliga exemplar är emellertid av danskt ursprung, vilket kanske inte hade varit så svårt att gissa sig till även om märkningen ”Digsmed Denmark” hade saknats. Teak och rökfärgat glas i skön kombination och av hög kvalitet brukar ju föra tankarna till 1960-talet och grannlandet. Fatet mäter drygt 30 cm i diameter och är cirka 4,5 cm högt. Mellan foten och fatet sitter ett kullager (!) som gör det senare vridbart. Tyvärr är formgivaren okänd och om själva firman finns det ytterst lite information på nätet. Dock är bildmaterialet omfattande och denna typ av serveringsfat har producerats i en mängd olika varianter: en mindre med tre skålar, en annan variant med två våningar och en med bara runda skålar, för att nämna några utföranden. Då och då går dessa fat under beteckningen ”Lazy Susan”. Till mitt exemplar saknas en glasskål och skulle någon av er där ute händelsevis ha en sådan över, så är jag mycket intresserad!...och för den tekniskt intresserade: kullager i fokus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar