En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

tisdag 9 april 2013

"Die Bengtson"


 
Det var gott om skandinaviska formgivare som frilansade för tyska manufakturer under 1900-talets andra hälft. En av dessa var Hertha Bengtson, som arbetade för Rosenthal och dess dotterbolag Thomas från sent 1960-tal fram till en bit in på 1980-talet. Bengtson fokuserade på det vardagliga, funktionella och robusta främst för Thomas, som var Rosenthals billigare programm med produkter som skulle attrahera en yngre generation ifärd med att sätta bo. Hon skapade 6 vardagsserviser, där den mest berömda är den prisbelönta storsäljaren ”Scandic” (Thomas, 1969). För Rosenthals exklusiva programm ”studio line” blev det däremot bara ett fåtal produkter. En av dessa är ljusstaken (H: ca 4 cm, B: 10,5 cm) som är tänkt att ingå som en del i ett ”Leuchterlandschaft” (se reklamfoto nedan), en serie stapelbara ljusstakar som började produceras år 1975.

2 kommentarer:

  1. Skojig form på ljusstakarna.

    Har du facebook och är du i så fall med i gruppen The Retroblog network? Om inte så tycker jag du ska gå med. Där är har alla vi retro- och fyndbloggare samlats i en egen grupp som är stängd för andra.

    SvaraRadera
  2. De ljusstakarna har jag aldrig sett! Jättesnygga!Jag rekommenderar också The retroblog network!

    SvaraRadera