En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

torsdag 15 mars 2012

Ystad MetallDet här föremålet har utan tvekan hög igenkänningsfaktor för svenska läsare. Den tvåarmade mässingsljusstaken (H: 14 cm) kommer från Ystad Metall och en snygg signaturstämpel skvallrar om att det är Gunnar Ander som ligger bakom formgivningen. I det här fallet är jag fräck och otacksam nog att påstå att stämpeln är vackrare än själva ljusstaken! Helst av allt hade jag nämligen velat hitta en av hans 4- eller 6-armade ljusstakar i svart med ljushållare i mässing och jag sneglar avundsjukt på andra bloggar varje gång någon postar ett inlägg om dessa. Min blommiga variant vinner dock en del på att man skruvar loss glasmanschetterna så att ljusstaken så att säga står där ”i bara mässingen” (ursäkta det platta skämtet, märker att det har blivit lite mycket kaffe i eftermiddag). Ljusstaken som jag visar här finns i flera olika utföranden: som enkel blomma, dubbel blomma eller med fyra blomstersjälkar på en avlång mässingsplatta. Ljusmanschetterna har jag sett i såväl violett som blått samt i helt genomskinligt utförande. Det skall tilläggas att Gunnar Ander, som var utbildad arkitekt, inte enbart formgav tjusiga ljusstakar för firman i söder. Han var anställd på Lindhammars glasbruk från 1950-talets början fram till 1976, där han skapade många skål- och vasformer, bland annat tvåfärgade bulbvaser (med färgglad utsida och vit insida), ofta med assymetrisk mynning. Ander bidrog på så sätt till att utarbeta det som skulle bli glasbrukets främsta karaktäristika och konkurrensfördel: färg! Och när man gör en bildsökning på ”Ander och Lindhammar” blir man i det närmaste färgchockad. Det var alltså inte för inte som företagets slogan löd ”Glasbruket med färg”!...och den snygga signaturen GA
2 kommentarer:

  1. Jag har också Ystad Metall i mitt senaste inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, jag sag det! Maste ocksa medge att jag finner dina straet vassare...

      Radera