En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

måndag 10 januari 2011

Dripp, dropp…Übelacker

Bloggens första foto visade en golvvas med droppdekor från firman Übelacker (även kallad Ü-Keramik). Idag kompletterar jag med fler objekt ur denna serie. Den röda krukan mäter stolta 24 cm i diameter och är 19,5 cm hög. Av närbilden kan man – förhoppningsvis – ana att den har en fantastisk lyster.




Även de vita objekten är vackra, om än något mindre anslående.



Mer exakta uppgifter om objektens ålder måste jag lämna därhän tills dess att jag fått tag i produktkataloger, men en grov datering till 1970-tal förefaller rimlig. Här ett exempel på stämpeldekor:


Firman Übelacker existerar tyvärr inte längre idag men var verksam under i princip hela 1900-talet. Produktionsorten var Ransbach-Baumbach, ett samhälle beläget i det så kallade Kannenbäckerland i de sydvästra delarna av Westerwald här i Rheinland-Pfalz. Den rika lerförekomsten ledde tidigt till en professionell keramikproduktion, från senmedeltiden och framåt. Produktpaletten har givetvis varierat: under 1700-talet var det enkla, bruna stengodskannor utan dekor, tillverkade för förvaring av mineralvatten, som utgjorde ett signum för områdets produktion. Den keramik man idag kanske främst förknippar med Kannenbäckerland är det traditionella, saltglaserade stengodset i grått eller brunt med koboltblå dekor. Förändrade och förnyade tekniker gav oss nostalgiker en rad vackra skapelser, producerade på något av de cirka 150 företag som fanns i Kannenbäckerland under 1900-talets första hälft. Delar av produktionen gick på export, i fallet Ü-Keramik speciellt till Österrike och Skandinavien, och så är vaser och krukor med stämplar och signaturer som JASBA, JOPEKO eller FOHR bekanta även för en svensk ”loppista”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar