En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

fredag 26 juni 2015

Dubbelt upp


Kanske känner ni igen principen: en konfektgömma med ett lock som även kan fungera som fat. Denna typ av dubbelskål har figurerat ett par gånger här på sidan (senast i ett inlägg från den 10 februari 2013). Formgivaren är Heinrich Löffelhardt och modellerna producerades av Zwiesel under 1960-talet. Medan de exemplar som visats här tidigare alla var tefatsliknande till formen (jfr t ex inlägg fr 25 nov. 2011, 27 juni 2012), så är detta nya exemplar betydligt ”bukigare”. Modellen finns inte med i någon av de kataloger jag sett, men det existerar en bålservis med just denna form, så det är nog ingen tvekan om att även denna skål kan tillskrivas Löffelhardt. Nu återstar bara att bestämma sig för vad den skall fyllas med...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar