En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

onsdag 28 maj 2014

RombEtt av de otaliga föremål som Wilhelm Wagenfeld skapade för WMF är detta rombiska fat (32,5 x 18 cm), tillverkat i det rostfria materialet Cromargan. Modellen var i produktion mellan 1957 och 1972 och prydde otaliga soff- och matbord runt om i Tyskland - som fruktfat, som brödfat, som uppläggningsfat...Fram till sent 1960-tal var de rostfria WMF-produkterna lika vanliga i hemmen som på restauranger och hotell och de tillverkades i stora serier. Av denna anledning stöter man ofta på Wagenfeldska Cromargan-produkter på loppmarknaderna. Lustigt nog är de ofta lite halvgömda eftersom skålar och fat fortfarande i första hand får tjäna som behållare för diverse krimskrams, samlarbilder m.m., snarare än som försäljningsobjekt i sin egen rätt. Undertecknad slår dock till så fort de är i sikte – för trots att dessa rostfria föremål nästan bara har positiva egenskaper är det ett stort minus att de lätt blir repiga och då kan det inte skada att några extra på lut...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar