En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

tisdag 3 september 2013

Finslipat

 
Föga förvånande var puristen Wilhelm Wagenfeld ingen vän av dekorer. Endast en bråkdel av de glas och vaser han formgivit uppvisar någon ytterligare försköning utöver de klara linjer och fina proportioner som var hans signum. Under efterkrigstiden hyste emellertid en av formgivarens stora uppdragsgivare, WMF, en oro för att objekten var för enkla och för avskalade, något som exemelvis förde med sig att de valde att producera Wagenfeld-föremål i fler färger än de av formgivaren förordade (klarglas och turmalin). Huruvida det förhåller sig på samma sätt med de slipade tilläggsdekorer som finns på en del föremål låter jag vara osagt, men det är inte helt orimligt att tänka sig att de enkla dropp- eller streckdekorerna som förekommer är resultatet av en kompromiss. Den konkava vasen (H: 24,5 cm) existerar i en dekorlös variant och i en variant där ett band av slipade droppar/prickar i olika storlek brer ut sig över vasens midja. De båda modellerna formgavs år 1949/1950 och var i produktion fram till 1971. Den dekorerade vasen är helgens loppisfynd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar