En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

fredag 23 november 2012

Lysande

 
Den här vasen (H: 16 cm) är ett uttryck för mitt tilltagande intresse för 1930-talets bruksföremål. Inte så att efterkrigstidens form skulle ha förlorat sin charm, tvärtom, men ibland kan det vara spännande att läsa in sig på nya områden och se på loppisutbudet med lite andra ögon. I efterforskningarna rörande det aktuella objektets ursprung har jag emellertid inte kommit så långt, men vackert är det ändå! Vasen har en mjuk form som kombinerats med en svart-(ben)vit stramhet och ett mörktorgange glasyrlager som täcker mynningsparti och fot. På tysk keramik från 1930-talet finner man ofta denna färgnyans som tillkom genom att en liten mängd uran tillfogades glasyren. Den lätt radioaktiva tillsatsen användes för att skapa en intensivare färgton (följaktligen kan det även finnas uranglasyrer i andra färger än rött, även om denna verkar ha varit vanligast). På vissa manufakturer imiterade man enbart denna ton och färgen kallas då ”uranröd”. Jag vet inte om den avbildade vasen har försetts med äkta uranglasyr, men så fort jag får tag i en UV-lampa skall saken undersökas närmare. Uranglasyr användes in på 1960-talet, men hade sin storhetstid i Tyskland just under art deco-perioden. Idag är användningen av uranglasyr förbjuden.
 
 
 

...


1 kommentar: