En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

onsdag 9 maj 2012

Arkeologi




De helger som inte tillbringas på allehanda loppmarknader tillbringas vanligen i trädgården. Efter att ha tagit över ett funkishus med igenvuxen trädgård för nästan tre år sedan har mycken tid investerats i att röja upp och såga ner. Idag är enorma mängder murgröna, hassel och fläder ett minne blott och istället för att transportera bort oönskad grönska kan det långsamt tillföras en mer önskad vegetation! Med tiden har vi samlat på oss en ansenlig mängd föremål som frilagts med spadens hjälp: spelkulor, en dockarm av porslin, gamla ölkorkar i porslin, utländska mynt, slagg, delar av kaffe- och tekoppar mm. Allting har samlats in och varje föremål har en anekdot knuten till sig. Hittills har det rört sig om ströfynd, en skärva här och en spelkula där. Men när ställningen för mattpiskning - även den en relik från husets byggår 1931/32 - skulle flyttas till ett mindre iögonfallande hörn av trädgården grävdes nya gropar för stolparna. Arbetet fick snart avbrytas – ryggskott – och när det väl återupptogs två veckor senare stötte spaden på oväntade mängder glas och porslin! Förvåningen var stor när delar av åtminstone tre kryddlådor (kanel, ingefära och kummin) kunde bärgas. Turligt nog kunde manufakturens stämpel identifieras och det är firman Max Rosler i Coburg (Thüringen) som en gång i tiden tillverkat dem. Vidare kunde ett antal glasskopor till ett speceriskåp tillvaratas samt två glasskålar med ovanlig form. Enligt grannen skall dessa ha stått i en ring runt ett större fat och varit fyllda med olika sorters tilltugg. Vidare tillvaratogs delar av en gräddflaska, märkt ¼ liter, och mängder hittills oidentifierade fragment. Varför dessa föremål grävts ner i en grop i trädgården kan vi bara gissa, men att föremålen en gång i tiden haft sin givna plats här i hemmet står bortom all tvivel. Slutsats: även en helg utan loppis kan vara fyndrik!



1 kommentar:

  1. Va spännande!! Hade själv turen att hitta ett fat på botten av en sjö, har många gånger önskat att man skulle haft en typ metalldetektor för porslin, för de gjorde ju ofta det förr, grävde ner eller dumpade i sjön.

    SvaraRadera