En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

måndag 27 februari 2012

Carrara



Det blev en dryg veckas bloggpaus i samband med Sverigebesöket. I efterhand har jag ettiketerat den som ”välbehövlig”, för då och då tryter inspirationen även för den mest hängivne sakletare. Men ingen längre visit i hemlandet utan att ett par loppisar besöks och idag visar jag ett av de handfull föremål som inhandlades. Tyvärr rymdes den vackra Wilhelm Kåge-vasen inte i packningen och jag tackar min gode far för att han dokumenterade den i vackert ljus och ställde bilden till mitt förfogande. Vasen började tillverkas på Gustavsberg vid 1930-talets mitt och är märkt ”Carrara”. Mig veterligen syftar begreppet ”Carrara” primärt på den matta, marmorfärgade glasyren och det finns flera sinsemellan ganska olika Kåge-serier som går under denna beteckning. Rätta mig gärna om jag har fel! För undertecknad som har svårt att komma överrens med Kåges Argenta-serie (undantaget de stora, maffiga pjäserna med geometrisk dekor...) är den benvita serien med floralt motiv i guld ett fullvärdigt alternativ.

2 kommentarer:

  1. Pampig! Men de vita med silverdekor är nästan ännu finare, särskilt om det är Stig Lindberg som gjort dekoren. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. OJ, ett sadant exemplar i vitt/silver har jag aldrig sett - later tjusigt! Kanske nagot att spana efter nästa gang det bli en svensk loppisrunda...

      Radera