En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

fredag 6 januari 2012

Herr Kringla



Plats på scen för: Herr Kringla! Blänkande i nyputsad mässing med hatten på svaj prydde han säkerligen sin plats på soffbordet framför TV:n på den tiden det begav sig. I ett nafs förvandlas den ranka och lite svajiga gestalten (H: 17 cm) till en handelsresande i snacks. Armarna dignar av salta kringlor, i de båda behållarna ryms salta pinnar - och plötsligt för anblicken av denne man snarare tankarna till en fågelskrämma...


Det tyska 1950-talet är fullt av dessa trådiga skapelser och marknaden måste ha svämmat över av allehanda behållare för drinktilltugg och allt annat som hörde hemma på partybordet under detta decennium. Några objekt som nyligen korsat min väg är t ex en trådfigur med ”kinahatt” som drar en vagn full med jordnötter, servetthållare där själva servetterna utgör segel till en båtformad konstruktion av mässingstråd eller ett paraplyformat ställ för salta pinnar. Alla dessa former utgör en del av den konsumtionsvåg som tog fart på allvar under 1950-talet och som inte bara berörde materiella ting utan även omfattade livsmedel. Inte för inte talar man om en så kallad Fresswelle, som betecknar den våg av ohämmad glupskhet och frosseri som celebrerades i efterkrigstidens Tyskland. I detta sammanhang hör salta pinnar säkerligen till den nyttigare delen av kostcirkeln!

1 kommentar:

  1. Det var en charmig krabat - som självklart borde stå i centrum på varje uppdukat festbord! Eller till det populära fredagsmyset. :)

    SvaraRadera