En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

måndag 20 juni 2011

Vasform 448Så var det dags för ännu en, eller egentligen två, Wilhelm Wagenfeld-skapelser. Som vanligt när den store formgivaren kommer på tal är honnörsorden enkelhet – saklighet – tidlöshet. Det må låta tråkigt och fantasilöst, men det är det inte. Blicken kan vila länge på dessa vaser, jag lovar! Den stora vasen (H: 18 cm) inhandlades först till fyndpris och blev snart en favorit på soffbordet. Den mindre (H: 12 cm) råkade jag få syn på i en fantastisk, men även lite skrämmande antikaffär i närheten av Bonn. Tyska designklassiker blandades här med ett stort utbud av medicinskåp och –flaskor, avlagda pälsar, exklusiva resväskor och diverse naturvetenskapliga instrument. Utbudet gav en aning om vad som kan tänkas dölja sig i den före detta huvudstadens stora villor. De tunnväggade vaserna formgavs för WMF år 1950 och togs i produktion samma år för att sedan säljas fram till 1968. Formen existerar i de båda storlekar jag nämnt ovan och endast i en färg: turmalin (blågrönt). Även om många av de glasformer som Wagenfeld skapat för WMF förekommer i ett flertal färger – med eller utan upphovsmannens samtycke – är det just turmalin som utgör originalfärgsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar