En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

måndag 6 juni 2011

Köp-Sälj-Köp


...är loppisfantastens eget kretslopp. I detta tecken gick också förra veckans Sverigebesök, som innebar såväl försäljning av tidigare inköpta prylar som inköp av nya. Allt detta på en och samma loppis. Mina nya favoriter är dessa långsträckta – 45 cm! – lövformade fat från Rörstrands med en drömskt blåskimrande glasyr. Att dessa fortfarande var kvar efter det att alla samlare gått både en och två rundor kanske beror på att Rörstrandsstämpeln är suddig, någon bättre förklaring har jag inte till att dessa gick att inhandla till ett mycket blygsamt pris. Faten är märkta med ”307-98” och på Porslinsbloggen har jag sett uppgifter om att de är formgivna av Marianne Westman. Finns det kanske någon där ute som har mer information, så skulle jag vara mycket intresserad.


6 kommentarer:

 1. Jag har sett ett gammalt datablad från Rörstrand där det stod att MW hade gjort dem. Jag vet väl bara att de finns i flera storlekar och jag har en rosafärgad på 28,5 cm som jag inte skall behålla.

  SvaraRadera
 2. Jättefina fat, ljusblått känns fräscht nu i sommartider!

  SvaraRadera
 3. Väldigt tjusiga fat, gillar också den blå färgen.

  SvaraRadera
 4. Tack för infon, Form55! Cinna & Trillivippa - visst är blatt klart finast just nu - speciellt med röda jordgubbar som kontrast!

  SvaraRadera
 5. Jag har två rosafärgade mindre varianter. Seriens märkningar verkar inte finnas dokumenterade, men det är en 50-talsserie i rött lergods, det finns utom de här löven (av Marianne Westman) en massa hushållsgods som ugnsformar, grytor, skålar mm. De är faktiskt mycket fint formgivna (jag misstänker att hon kan ligga bakom även dem), men oftast skadade tyvärr, jag hittar såna nästan varje gång jag går på loppis, de är märkta på liknande sätt 3XX/XX. Ibland finns det även en Rörstrandsstämpel. Har även sett tekanna och koppar.

  SvaraRadera
 6. Två av mina rosa fat är 28 cm, det mindre är 17 cm och rundare i formen!

  I detta inlägget finns ett produktblad med:

  http://porslinsbloggen.blogspot.com/2010/09/det-ar-dags-att-summera-den-senaste.html

  SvaraRadera