En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

måndag 16 maj 2011

Hemmabygge?Små, trebenta, lite vackliga och av ganska dålig kvalitet – så brukar blomsterpallar från tyskt 1950-tal vara. Låt vara att själva plattan ofta har ett trevligt mönster eller en fin färg, men det syns lång väg att de tillverkats under en tid när det gällde att producera billigt och mycket. Helgens fynd utgör ett undantag. Här är plattan tillverkad i keramik, träet är av bättre kvalitet och fyra ben gör att pallen står stadigt. Keramikplattan är märkt Grünstadt, en känd producent av de typiska tyska tårtfaten som jag skrivit om i ett tidigare inlägg (22 februari 2011). Kanske rör det sig här om ett kreativt hemmabygge? Jag har inte funnit något liknande tidigare, vare sig i verkliga livet eller i den digitala världen. Min egen kreativa ansats är att tolka pallen som ett utmärkt nattduksbord till gästrummet. Med sina 34 centimeter i diameter rymmer det både väckarklocka och en god bok!1 kommentar:

  1. Så läckert, väldigt fint med keramikplatta och det vore synd att dölja den med blomkrukor så nattduksbord låter som en utmärkt idé tycker jag! :)

    SvaraRadera