En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

torsdag 3 mars 2011

Blå fortsättning


Jag inser att jag för tillfället har snöat in på blått och det är bara att bejaka det! Därför kommer här ett foto som följer upp det senaste inlägget, åtminstone vad färgen beträffar. Material och formspråk är ett annat, färgtonen likaså, men även denna nyans är anslående. Inhandlad på en antikloppis i Bonn i höstas har skålen stått relativt obeaktad i hyllan, speciellt sedan några halvhjärtade försök att spåra dess ursprung visade sig resultatlösa. Fylld av julens nötter var den blå färgen inte heller lika lysande som nu när den är tom.
Eftersom skapelsen för tankarna till Höga Norden undrar jag om det är det någon som känner igen form och motiv? Kanske har någon till och med ett namn på glashytta och formgivare? Skålen är 9,5 cm hög och har en diameter på 17,5 cm.
Jag vore mycket tacksam för tips!

2 kommentarer:

  1. Har ingen aning om var den kommer ifrån. Men den är ju jättesnygg! :-)

    SvaraRadera
  2. Helt underbar skål! Får lite finska vibbar när jag ser den, men kan tyvärr inte så mycket om finskt glas så jag kan inte hjälpa dig med ursprunget...

    SvaraRadera