...är namnet på en oumbärlig vägvisare till restauranger och hotell för resenärer på de tyska motor- och landsvägarna – om man hade levt på 1950/60-talet förstås! Merparten av de kulinariska inrättningarna existerar inte längre eller också har de bytt namn och – för retroentusiasten smärtsamt – förnyat inredning och byggt om till oigenkännlighet. Förmodligen var det därför verket låg övergivet på ett bokbord under en av höstens loppisräder. Det var skyddsfodralet som först gjorde mig nyfiken:
Vilka siluetter! Vilka former! Skyddsfodralet i vitt och vinrött till ”Reisen á la carte”, utgiven av Praesentverlag Heinz Peter år 1959 (Omslag: Gerhard Ulrich). |
Vilka skatter kunde väl detta fodral tänkas skydda? Jo, utvändigt mjuka, räfflade pärmar av praktisk grön plast. Invändigt: din bästa vän i jakten på en god måltid när blodsockret sjunker och tunnelseendet riskerar att sätta in! På 320 digra sidor listas landets – Västtyskland - tusen bästa restauranger, belägna utmed eller intill landets vägar som vid denna tid uppgick till totalt 140000 kilometer (idag: ca 650000 km).
Den redaktionella texten frågar retoriskt om inte också Ni, kära läsare, befunnit Er i det ”fatala läget” att vara både hungrig och törstig – utan att veta var dessa behov skulle kunna stillas. Denna typ av frustrerande upplevelser är det slut med nu, fastslås det bestämt, och från Schleswig-Holstein i norr till Allgäu i söder är ”Reisen à la carte” din ciceron. Landet har delats in i tjugo regioner och kartor på bokens insidor möjliggör en snabb överblick. Värt att notera: här har Ruhrområdet försetts med det om möjligt än mindre positivt klingande namnet ”Industrierevier”...Men vem skulle inte vilja ta in på exempelvis ”Rest am Dreieck” - oavsett restaurangens belägenhet?
...eller varför inte på Park-Bar i Wiesbaden när man tillrättalagt ytterligare några kilometer?
...och idag har vi ”Links + Rechts der Autobahn”. Praktisk, förstås, men med en formgivning som får även mindre nostalgiskt lagda individer att önska en nyutgåva av ”Reisen à la carte” – och det snabbt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar