En blogg om tysk formgivning... på svenska? Javisst! Medan skandinavisk 1950/60/70-tals design sedan länge är i ropet och ägnas stor uppmärksamhet i en rad olika forum, önskar jag med min blogg istället slå ett slag för den ibland lite bortglömda tyska formgivningen under samma decennier. Det finns en helt ny värld att upptäcka bortom alla ”Made in Germany”-stämplade vaser, även om dessa självfallet också har sin plats på sidan. Föremålen på bloggen har inhandlats på ett otal loppisar i mitt nya hemland Tyskland, och här delar jag med mig av alla de former, glasyrer och mönster man kan ha turen att snubbla över. Med andra ord: Willkommen!

An alle deutschsprachigen Blogstöberer! Ein Blog über deutsche Formgebung,… aber auf Schwedisch? Auf dieser Seite möchte eine in Deutschland wohnhafte Schwedin mit einem Faible für Design des 20. Jahrhunderts, nordischen Lesern bewusst machen, dass es nicht nur in Skandinavien faszinierende Formgebung der 1950/60/70er Jahre zu entdecken gibt. Nach ein paar Jahren des Sammelns steht nun fest: Es schlummern mehr Retro-Schätze auf deutschen Flohmärkten als Mancher denken mag! Herzlich willkommen, diese Formenwelten auf meinem Blog (neu) zu entdecken! Leserfragen an e-loppis@t-online.de beantworte ich gerne auch auf Deutsch.

onsdag 2 februari 2011

”Reisen à la carte”...

...är namnet på en oumbärlig vägvisare till restauranger och hotell för resenärer på de tyska motor- och landsvägarna – om man hade levt på 1950/60-talet förstås! Merparten av de kulinariska inrättningarna existerar inte längre eller också har de bytt namn och – för retroentusiasten smärtsamt – förnyat inredning och byggt om till oigenkännlighet. Förmodligen var det därför verket låg övergivet på ett bokbord under en av höstens loppisräder. Det var skyddsfodralet som först gjorde mig nyfiken:



Vilka siluetter! Vilka former! Skyddsfodralet i vitt och vinrött till ”Reisen á la carte”, utgiven av Praesentverlag Heinz Peter år 1959 (Omslag: Gerhard Ulrich).

Vilka skatter kunde väl detta fodral tänkas skydda? Jo, utvändigt mjuka, räfflade pärmar av praktisk grön plast. Invändigt: din bästa vän i jakten på en god måltid när blodsockret sjunker och tunnelseendet riskerar att sätta in! På 320 digra sidor listas landets – Västtyskland - tusen bästa restauranger, belägna utmed eller intill landets vägar som vid denna tid uppgick till totalt 140000 kilometer (idag: ca 650000 km).
Den redaktionella texten frågar retoriskt om inte också Ni, kära läsare, befunnit Er i det ”fatala läget” att vara både hungrig och törstig – utan att veta var dessa behov skulle kunna stillas. Denna typ av frustrerande upplevelser är det slut med nu, fastslås det bestämt, och från Schleswig-Holstein i norr till Allgäu i söder är ”Reisen à la carte” din ciceron. Landet har delats in i tjugo regioner och kartor på bokens insidor möjliggör en snabb överblick. Värt att notera: här har Ruhrområdet försetts med det om möjligt än mindre positivt klingande namnet ”Industrierevier”...Men vem skulle inte vilja ta in på exempelvis ”Rest am Dreieck” - oavsett restaurangens belägenhet?


...eller varför inte på Park-Bar i Wiesbaden när man tillrättalagt ytterligare några kilometer?


...och idag har vi ”Links + Rechts der Autobahn”. Praktisk, förstås, men med en formgivning som får även mindre nostalgiskt lagda individer att önska en nyutgåva av ”Reisen à la carte” – och det snabbt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar